Autoturismele după anul 2010 și beneficiile oferite

Autoturisme moderne
Sursa foto | Autoturisme moderne

După anul 2010, industria auto a cunoscut o evoluție rapidă, cu multiple inovații tehnologice care au transformat automobilele din punct de vedere al eficienței, siguranței și confortului. Datorită dezvoltării industriei microprocesoarelor și a senzorilor de precizie foarte multe inovații din domeniul auto au putut fi implementate pe scară largă la un preț accesibil. De la sistemele hibrid și până la inteligență artificială autoturismele se îndreaptă încet dar sigur spre o autonomie completă și în același timp având dotări complexe care vor îndeplinii o multitudine de funcții. Toate aceste lucruri în beneficiul pasagerilor.

Tehnologiile hibrid

Chiar dacă primul model hibrid a fost dezvoltat de Lohner–Porsche în 1901 abia în 1997 odată cu lansarea Toyota Prius în Japonia. Un vehicul electric hibrid (HEV) este un vehicul care combină un sistem convențional de motor cu ardere internă (ICE) cu un sistem de propulsie electrică. Prezența sistemului de propulsie electric are scopul de a obține fie o economie de combustibil mai bună decât un vehicul pe combustibil și o performanță mai bună în trafic. În plus, odată cu prezența bateriilor suplimentare necesare pentru partea electrică, a apărut posibilitatea de a implementa ușor noi tehnologii bazate pe energie electrică și care pot fi folosite cu motorul pe combustibil oprit.

Frânare automată de urgență (AEB)

Conform Euro NCAP, AEB are trei caracteristici. Sistemul Autonom care acționează independent de șofer pentru a evita sau atenua accidentul. Sistemul de Frânare care este acționat fără intervenția șoferului pentru a evita accidentul și sistemul de Urgență care intervine automat într-o situație critică. În 2010 Volvo, Honda și Mercedes-Benz au lansat primele autoturisme cu sisteme AEB. Există mai multe statistici care arată o scădere majoră a numărului de accidente la autoturismele care au în dotare acest sistem.

Tehnologie de monitorizare a unghiului mort

Monitorul unghiului mort se face cu un senzor, atașat pe autoturism, care detectează alte vehicule situate pe partea șoferului și în spate. Acesta avertizează șoferul vizual, sonor, prin vibrații sau tactil în momentul când un autoturism intră în ughiul mort de condus al șoferului. BLIS este un acronim pentru Blind Spot Information System, un sistem de protecție dezvoltat de Volvo. Mazda a fost primul producător auto japonez care a oferit un sistem de monitorizare pentru unghiul mort (BMS). A fost introdus inițial pe Mazda CX-9 Grand Touring 2008 și a rămas limitat la cel mai înalt nivel de echipare până în anul model 2012.

Alertă la schimbarea liniei de mers

Există patru tipuri de sisteme de avertizare. Avertizare de părăsire a benzii de circulație (LDW), sisteme care avertizează șoferul dacă vehiculul își părăsește banda cu avertismente vizuale, sonore și/sau vibrații. Asistență pentru menținerea benzii de circulație (LKA/LKS), sisteme care avertizează șoferul și, fără niciun răspuns, iau automat măsuri pentru a se asigura că vehiculul rămâne pe banda sa. Asistență la centrarea a benzii (LCA): sisteme care ajută la supravirare și subvirare , menținând mașina centrată pe bandă și cerând șoferului să preia conducerea în situații dificile. Sisteme automate de menținere a benzii (ALKS): concepute pentru a urma marcajele benzii fără șofer uman. Aceste sisteme se bazează pe un senzor de tip captură de imagine sau senzor video care prin diferiți algoritmi computaționali analizează liniile trasate pe șosea.

Sistem de parcare automat

Parcarea automată este un sistem autonom de manevră a mașinii care mută un autoturism de pe o bandă de circulație într-un loc de parcare pentru a parca în paralel, perpendicular sau în unghi. Sistemul de parcare automată urmărește să sporească confortul și siguranța condusului în medii restrânse în care este nevoie de multă atenție și experiență pentru a conduce mașina. Manevra de parcare se realizează prin intermediul controlului coordonat al unghiului de virare și al vitezei care ține cont de situația reală din mediu pentru a asigura o mișcare fără coliziuni în spațiul disponibil. Tehnologia este destul de complexă și se bazează atât pe senzori de proximitate cât și pe senzori video. Sistemul a început să fie vândut ca opțiune pe autoturismele Toyota în 2003 și a devenit foarte popular începând cu 2012 când mai mulți producători de autoturisme au început să implementeze pe mai multe modele acest sistem.

Controlul adaptiv al vitezei de croazieră

Controlul adaptiv al vitezei de croazieră ajustează automat viteza pentru a menține o distanță sigură față de vehiculul din față.

Faruri LED adaptive

Acestea ajustează intensitatea și unghiul luminii pentru a îmbunătăți vizibilitatea, fără a-i orbi pe ceilalți participanți la trafic. Unele sisteme includ și faruri matrix LED, care blochează automat anumite fascicule de lumină.

Eficientizare a consumului de combustibil

Motoarele au fost îmbunătățite pentru a oferi un consum mai mic de combustibil, utilizând tehnologii precum injecția directă de carburant, sisteme de dezactivare a cilindrilor și designuri aerodinamice avansate. Tehnologia start-stop, care oprește automat motorul la staționare și îl pornește când se apasă pe accelerație, ajută la reducerea consumului de combustibil în orașe.

Autonomie de conducere (Self-driving)

Tehnologia de conducere autonomă a avansat semnificativ. Deși vehiculele complet autonome sunt încă în faza de testare, multe mașini moderne sunt echipate cu sisteme semi-autonome care permit vehiculului să conducă singur în anumite condiții.

Articol furnizat de:

Articole și advertoriale