Cele mai cunoscute esențe utilizate în parfumuri

Esențe parfum
Sursa foto | Esențe parfum

Cele mai căutate și populare esențe de parfum sunt adesea alese pentru versatilitatea și intensitatea lor olfactivă. Acestea sunt clasificate în diverse familii olfactive: florale, lemnoase, orientale și citrice. Esențele de parfum sunt ingredientele cheie în producția de parfumuri și sunt obținute printr-o varietate de metode, în funcție de sursa aromată (plante, flori, rășini, fructe) în mod natural și prin metode naturale dar există și foarte multe esențe de parfum sintetice, obținute în laborator, identice sau asemănătoare cu cele naturale. Totuși foarte multe laboratoare de cosmetice folosesc plante sau elemente obținute de la vietăți marine pentru a extrage aceste esențe.

Pentru esențele extrase din plante cele mai apreciate și mai căutate sunt:
Trandafir – simbol al romantismului, folosit în parfumurile clasice. Iasomie – o esență luxoasă și senzuală. Ylang-Ylang – exotic și seducător. Tuberoză – dulce și intens, perfect pentru parfumuri opulente. Violete – proaspete și pudrate. Bergamotă – cu note proaspete și ușor amărui. Portocală – dulce și luminoasă. Lămâie – vibrantă și răcoritoare.  Santal – cremos și catifelat, perfect pentru  Cedru – proaspăt și masculin. Vetiver – sofisticat, cu note de pământ. Paciuli – intens, exotic și profund. Vanilie – dulce și reconfortantă. Ambra – cu tonuri calde și balsamice. Tămâie – mistică și profundă. Mosc – senzual și persistent. Zmeură – suculentă și vibrantă. Piersică – delicată și dulce. Coacăze negre – adaugă o notă acrișoară sofisticată. Mai sunt căutate și parfumurile cu esențe care ne amintesc de ocean și mare și care sunt obținute din alge marine sau alte plante specifice zonelor de coastă.
Esențele extrase din elemente marine sunt puternice, foarte scumpe dar au și un impact puternic asupra produsului final, de cele mai mult ori fiind nota dominantă a parfumului, atunci când sunt utilizate în compoziția acestuia:
Ambra cenușie se formează în tractul digestiv al cașaloților și este expulzată în ocean. După ce plutește și este expusă la apă sărată și soare, capătă un miros complex. Aroma este încadrată la note dulci, lemnoase, calde, cu tonuri marine. Este și un fixativ valoros în parfumuri de lux, oferind persistență și profunzime. Mosc de balenă (cetona de mosc). Este extraordinar de rar, obținut din secreții ale glandelor anumitor balene (înlocuit astăzi aproape complet de variante sintetice).  Aroma este încadrată la note puternice, dominante și note pământii.
Dacă îți plac parfumurile poți învăța foarte ușor să extragi esențe din plante pentru a le utiliza mai apoi în parfumuri. Există foarte mult laboratoare mici care produc parfumuri naturale și care oferă spre vânzare parfumuri foarte apreciate și îndrăgite de iubitorii de parfumuri.

Articol furnizat de:

Articole și advertoriale