Cum funcționează piața imobiliară

Cum funcționează piața imobiliară
Sursa foto | Cum funcționează piața imobiliară

Părerile sunt împărțite pentru că există interes din toate părțile. În România impulsul de moment încă îl avem foarte bine definit în noi și din această cauză vedem variații de preț de la o perioadă la alta. Trendul general este oricum în legătură strânsă cu nivelul de trai al regiunii. De aceea vei auzi că este profitabil, nu este profitabil, este profitabil doar dacă... și așa mai departe. O să vă explicăm de ce credem noi că evenimentele care se întâmplă pe piața imobiliară sunt dificil de înțeles pentru foarte multe persoane.

Ideea de bază este că orice acțiune are cel puțin o reacțiune sau cum îl mai numim efectul de bumerang. Aceste legi ale fizicii funcționează și interiorul grupurilor, respectiv în societate. Vă vom oferi câte exemple bazate pe observațiile noastre:

Când prețul chiriilor crește

Când prețul chiriilor crește dar există și cerere mare (nu vorbim de perioadele oportuniste) atunci investitorii văd o oportunitate de recuperare rapidă a investiției, astfel se va crea o cerere pe piața vânzărilor și automat va crește și prețul locuințelor care se pretează pentru închiriat. Dacă crește prețul locuințelor pentru închiriat unii proprietari au tendința de a crește chiria imediat și atunci chiriașii se vor orienta spre locuințe mai ieftine. Ca urmare se vor elibera o parte din locuințele pentru închirieri, va crește oferta pentru locuințe spre închiriere și vor scădea prețurile la chirii și prin urmare și la vânzări. Ciclul se închide, dar va porni imediat unul nou. În plus există și inflația anuală care produce acest fenomen de creștere și astfel fiecare proprietar în funcție de nevoi va cere un anumit preț pentru chirie. Aici ne referim la preț ca și valoare numerică și nu la valoarea reală de piață care se poate stabili comparativ cu alte bunuri sau servicii.

Când dezvoltarea imobiliară nu acoperă în întregime cererea

În perioadele în care dezvoltatorii imobiliari găsesc resursele pentru a începe construcțiile de locuințe noi, dar nu în cantitatea necesară pentru a acoperi în întregime cererea, atunci prețul locuințelor și al chiriilor în general va crește moderat (atât cele vechi cât și cele noi) dar se vor extinde foarte mult și zonele de locuințe unifamiliale mai ales în suburbiile orașelor mari. Oamenii își doresc să aibă o locuință și vor începe să-și construiască case. De obicei oamenii vor construi locuințe unifamiliale în perioada când nu există dezvoltare imobiliară pe verticală sau există dezvoltare imobiliară limitată. Un motiv se datorează faptului că în aceste perioade piața materialelor de construcții abundă în oferte și au un preț accesibil. Dezvoltarea imobiliară pe verticală consumă în mare parte producția de materiale și dacă nu există sau este limitată atunci va exista o concurență benefică pe piața materialelor de construcții și vor exista oferte accesibile pentru construcția imobilelor unifamiliale.

Când oferta este mai mare decât cererea

Dacă dezvoltatorii imobiliari găsesc resursele pentru a începe construcțiile de locuințe și acoperă în întregime sau depășesc cererea de locuințe noi, atunci se va produce un decalaj de preț între locuințele vechi și locuințele noi. În plus piața vânzărilor de locuințe vechi va stagna iar construcția de imobile unifamiliale se va desfășura într-un ritm puțin mai lent. De obicei aceste perioade coincid cu perioadele de creștere economică și în aceste perioade și valoarea reală a locuințelor în marile orașe crește. Acest lucru se întâmplă chiar dacă oferta depășește cererea.

În perioadele de criză sau de incertitudine economică

În aceste perioade de cele mai multe ori dezvoltarea imobiliară în general nu există și atunci piața imobiliară este oarecum haotică pentru că fiecare om va acționa în funcție de informațiile și calcule proprii. Bani nu există chiar dacă există ofertă și putem spune că apare o inflație de oferte și o nemulțumire a celor care caută să cumpere sau să închirieze datorită lipsei banilor. În plus există și mișcare de moneda în rândul investitorilor din alte domenii care văd un adăpost în activele imobiliare. Există foarte multe evenimente de impuls și din acestă cauză spunem că este o perioadă haotică.

Datorită valorii ridicate, comparativ cu alte bunuri, imobiliarele reprezintă un efort financiar pentru foarte mulți oameni care doresc să achiziționeze locuințe. Pentru a putea exista o profitabilitate mare în tranzacțiile imobiliare, fie că vorbim de vânzări sau de închirieri, este nevoie de o piață a muncii stabilă și o creștere economică permanentă.
Mai mult închirierile și vânzările în imobiliare sunt interdependente și prețurile se vor corela mereu relativ la cealaltă parte.
Cel mai bun exemplu este momentul când prețul unei chirii se aproprie de rata la bancă, pentru o locuință asemănătoare, într-o zonă asemănătoare sau o zonă puțin mai ieftină, atunci multi chiriași preferă să se împrumute de la bancă pentru a-și achiziționa o locuință.
De peste 40 ani, peste tot în lume există încercări de a face piața imobiliară profitabilă și ușor de manipulat dar pe toate canele media vedem tot mai mulți investitori mari, care recunosc că per general nu poate exista o profitabilitate susținută pe termen lung în piața imobiliară.
Profitul există doar la dezvoltatorii imobiliari pe perioadele de creștere economică.
Deci indiferent ce planuri ai, fie că vinzi, cumperi, închiriezi sau cauți chirie nu aștepta momentul oportun din perspectiva unei afaceri sau a profitabilității, pentru că în piața imobiliară nu există în general profit la tranzacțiile imobiliare. Totul este relativ și totul este ciclic în piața imobiliară, există noroc și "nu a fost să fie", iar restul este doar timp pierdut și timpul pierdut, ca în orice domeniu, se traduce în bani pierduți.

Articol furnizat de:

Articole și advertoriale