Cum răcorești pasiv locuința pe timp de vară

Cum îți răcorești locuința pe timp de vară
Sursa foto | Cum îți răcorești locuința pe timp de vară

Răcirea locuinței vara fără aer condiționat este posibilă folosind o combinație de metode pasive care reduc acumularea de căldură și favorizează circulația aerului. Chiar dacă majoritatea locuințelor se bazează pe aparate de aer condiționat pentru a reduce nivelul de căldură din locuințe, verile foarte călduroase pot să încarce facturile la utilități mai mult ca în perioada sezonului rece. De aceea folosirea unor metode alternative sau folosirea combinată a unor metode pasive de răcire cu metode active de răcire pot fi benefice atât pentru bugetul familiei cât și pentru mediul înconjurător.

Printre cele mai ușoare metode de răcorire a spațiilor interioare sunt cele prin care se acoperă parțial sau integral ferestrele pe timpul zile. Puteți utiliza mai multe produse în acest sens. Izolarea locuinței, a ferestrelor și a geamurilor este o metodă utilizată pentru a opri schimbul de căldură cu exteriorul. Aerisirea și răcorirea locuinței pe timp de noapte poate ajuta mult păstrarea unei temperaturi adecvate pe timpul zile.

Acoperirea ferestrelor pe timpul zilei:

Cea mai eficientă metodă este utilizarea foliilor UV, folii care reduc radiația UV, radiație care este generatoare de căldură. Există folii UV suficient de transparente care pot să nu schimbe aproape deloc priveliștea pe care o ai la ferestre. Tehnologiile de reducere UV sun utilizate și la termopane. Dar dacă nu aveți astfel de termopane, foliile UV rămân soluția ideală. Puteți aplica aceste folii UV pe materiale precum plexiglas sau folii de policarbonat iar mai apoi să le atașați la ferestre. Astfel le veți folosi doar pe perioada verii și iarna veți putea lăsa să intre căldura în interiorul locuinței.
Puteți utiliza jaluzele din materiale lucioase. Acestea vor reflecta razele solare și vor opri supraîncălzirea locuinței. Există jaluzele acoperite cu strat de aluminiu sau chiar jaluzele din aluminiu sau metalice. Acestea acumulează căldura mai greu și totodată reflectă lumina solară.
Puteți utiliza perdele din materiale textile. Materialele textile sunt bune izolatoare și pot reține mare parte din căldură. Perdele nu sunt deloc demodate și nu trebuie să vă faceți probleme că vor modifica negativ aspectul locuinței.

Izolarea corespunzătoare a ferestrelor și ușilor

Chiar dacă locuim într-o zonă unde obișnuiam ca iernile să fie lungi și verile nu foarte călduroase, situația s-a schimbat. Izolam locuințele să nu ne fie frig. Dar acestă izolație ajută și să nu ne fie cald. Garniturile de etanșare de la uși și ferestre trebuie verificate pentru a fi mereu în stare bună. La fel cum intră frigul în casă, la fel intră și căldura. Izolarea corespunzătoare a ușilor și ferestrelor poate reduce mult nivelul de căldură din locuință.

Închiderea ferestrelor și a ușilor pe timpul zilei

Dacă locuiți la casă evitați să țineți ferestrele și ușile deschise pe timpul zilei, mai ales dacă casa are expunere permanentă la soare. În primul rând orice casă ar trebui să fie izolată la exterior. Prin deschiderea ferestrelor pe timpul nopții pereții interiori se pot răcii suficient de mult pentru a păstra răcoare în casă o bună parte din zi. În plus ziua acoperiți ferestrele și ușile și lăsați-le închise. Pentru a păstra un aer plăcut în interior utilizați aparate de purificare, respectiv de filtrare a aerului. Un aer curat vă va oferii o senzație mai plăcută.

Umidificarea sau dezumidificarea locuinței

Nivelul de umiditate joacă un rol important în confortul locuinței. Dacă este prea umedă ne dă senzația de opărire, dacă este prea uscată ne deranjează la respirație. De aceea este recomandat să aveți un umidificator și dezumidificator și să păstrați un nivel de umiditate optim în interiorul locuinței. În funcție de fiecare dintre voi, reglați nivelul umidității în jurul valorii de 50%. Deoarece dezumidificatoare electrice pot fi consumatoare mari de energie și pot încălzii aerul din interior, puteți utiliza dezumidifacatore naturale precum cele cu sare și bicarbonat de sodiu și platele de apartament.

Utilizarea plantelor de interior

Platele de apartament joacă un rol important în controlul temperaturii și a atmosferei din interior. Plantele pot regla umiditatea din interior, pot purifica aerul din interior și pot chiar răcori o încăpere. Ficusul, limba soacrei, crinul păcii, azaleea, aloe vera sunt plante de interior care pot ajuta foarte mult pe timpul verii. Iedera este de asemenea o planta folosită mai demult, mai ales în exterior. Aceasta ajuta foarte mult la izolarea locuinței. Folosiți cu încredere plante de apartament atât pe timpul verii cât și iarna pentru a regla calitatea aerului din interior.

Fântânile arteziene miniaturale de interior și fântânile arteziene de exterior pot regla mult temperatura. Pomii ornamentali și pomii fructiferi plantați în jurul case. Oprirea alimentării cu curent a electrocasnicelor, scoaterea lor din priză reduce consul și eliberarea căldurii pe parcursul zilei. Există foarte multe metode pasive, care combinate ajută la răcorirea locuințelor. Vom vorbi și în alte articole despre metode pasive de reducere a căldurii din interior. Totuși dacă aveți o condiție medicală specifică și știți că temperaturile ridicate vă pot face rău nu renunțați la aerul condiționat de interior. Uneori din diverse motive, temperatura poate urca și metodele pasive nu sunt de ajutor dacă aveți nevoie să scădeți repede temperatura în interiorul locuinței. Este oricum recomandat să aveți mereu gheață în frigider pe care să o puteți utiliza în caz de nevoie.


Articol furnizat de:

Articole și advertoriale