Vasele de gătit. Din ce sunt făcute și ce trebuie să știi.

Vase de gătit
Sursa foto | Vase de gătit

Alegerea celor mai bune materiale pentru vasele de gătit depinde de tipul de preparate pe care dorești să le faci, de durabilitate pe care dorești să o aibă și de preferințele tale personale. Spre exemplu pentru sarmale, un preparat care necesită gătit lent și uniform la temperaturi scăzute spre moderate, cele mai potrivite materiale pentru vase sunt cele care rețin bine căldura și distribuie uniform temperatura pe toată suprafața, cum ar fi vasele de ceramică, fontă emailată sau oale din inox cu fund gros.

Vă prezentăm o listă cu cele mai frecvent utilizate materiale pentru vasele de gătit:
1. Oțel inoxidabil (inox) este durabil, rezistent la coroziune și nu interacționează cu alimentele. Nu ruginește, este ușor de curățat și nu absoarbe mirosurile. Conduce căldura mai slab decât alte materiale, dar modelele de calitate au straturi de aluminiu sau cupru în bază pentru o distribuție uniformă a căldurii. Este ideal pentru gătitul zilnic, sosuri, supe, cartofi prăjiți și șnițele.
2. Fonta este excelentă pentru reținerea și distribuția uniformă a căldurii. Este ideală pentru gătitul la temperaturi mari, cum ar fi fripturi sau preparate la cuptor. În plus, vasele de fontă emailată nu necesită ungere și sunt mai ușor de întreținut. Singurele dezavantaje țin de greutatea vaselor din fontă și faptul că dacă nu este emailată fonta ruginește foarte ușor. Este recomandată pentru gătitul lent și pentru copt în cuptor.
3. Vasele din cupru au o conductivitate termică excelentă, ceea ce înseamnă că se încălzesc și se răcesc foarte rapid și uniform. Este unul dintre cele mai bune materiale pentru controlul temperaturii la gătit. Dar cuprul reacționează cu alimentele acide și astfel nu este recomandat pentru orice tip de preparat culinar. De obicei, vasele din cupru au un strat interior din oțel inoxidabil sau aluminiu pentru a preveni această reacție. Sosuri delicate, ciocolata, șerbeturile se pot prepara bine în vasele de cupru.
4. Aluminiu anodizat este ușor, conduce foarte bine căldura și este rezistent la zgârieturi și coroziune. Se încălzește rapid și uniform, și este mai ușor decât oțelul inoxidabil sau fonta. Dacă nu este anodizat, aluminiul simplu poate reacționa cu alimentele acide și poate fi mai puțin rezistent la uzură. Este recomandat pentru gătitul zilnic, prăjire rapidă, supe, tocănițe.
5. Ceramica este un material non-toxic și natural, nu reacționează cu alimentele și asigură o gătire uniformă. Oferă o suprafață netedă în mod naturală, fără chimicale și este un material excelent pentru coacere. Este mai fragilă și poate crăpa sau ciobi dacă nu este manipulat cu grijă. Este un material ideal pentru bucătăria tradițională românească.
6. Teflonul oferă o suprafață antiaderentă excelentă, care necesită foarte puțin ulei sau grăsime. Ușor de curățat și excelent pentru gătit alimente care se lipesc ușor. Nu rezistă la temperaturi foarte mari, iar suprafața antiaderentă se poate deteriora foarte ușor dacă este lovită sau zgâriată cu ustensile metalice. Se gătesc foarte ușor omlete, pește, clătite și sosuri.
7. Titanul este extrem de ușor și durabil având conductivitate termică bună. Este rezistent la zgârieturi, nu reacționează cu alimentele și este foarte neted în mod natural. Este cel mai bun material pentru majoritatea tipurilor de gătit dar are un preț ridicat. Din cauza prețului se găsesc foarte greu vase de dimensiuni mari. Trebuie avut grijă de unde este achiziționat pentru că există foarte multe oferte care menționează titanul ca material dar uneori este inexistent sau este un aliaj care conține foarte puțin titan, vasele fiind de fapt din aluminiu.

Articol furnizat de:

Articole și advertoriale