Istoria unui automobil - Dacia 1300

Istoria mărcii Dacia este strâns legată de evoluția industriei auto din România și colaborarea cu renumite companii internaționale. Dacia a devenit un simbol național, oferind vehicule accesibile și fiabile. În anul 1966 statul român a decis să creeze o industrie auto națională. După mai multe negocieri, guvernul român a ales Renault, o companie franceză cu experiență și tehnologie avansată pentru acea vreme. Astfel la nici 2 ani, în 1968, în apropierea orașului Pitești, în localitatea Colibași (actualul Mioveni), a fost inaugurată Uzina de Autoturisme Pitești.
În 1969, a fost lansat Dacia 1300, derivat din Renault 12. Acesta a devenit rapid un succes și a dominat piața auto din România pentru următoarele trei decenii. Dacia 1300 a fost disponibilă în mai multe variante de caroserie, inclusiv Sedan, Break și chiar versiuni utilitare.
În anii următori, familia de modele Dacia s-a extins. Printre cele mai cunoscute versiuni se numără
Dacia 1300 Berlina,
Dacia 1300 Break,
Dacia 1310, o variantă îmbunătățită a Daciei 1300, care a continuat să fie produsă până în 2004, cu diverse modernizări.
Dacia 1310 a apărut după expirarea licenței de fabricare a modelului Dacia 1300 în anul 1978 (ce avea la bază modelul Renault 12), fiind prima revizuire completă a modelului 1300. Aceasta a fost prezentată în premieră în toamna anului 1979 la EREN, desfășurată în București, fiind desemnat ca "modelul anului 1980".
Modelul dispunea de aparat radio, lunetă cu dezaburire, spălător electric de parbriz, frâne cu dublu circuit chiar și servofrână pe anumite modele, oglindă exterioară și anumite modele scaune cu tetiere, iar spațiul pentru pasagerii din spate era mărit cu 8 cm.
La nivel tehnic modelul prezenta de asemenea o serie de îmbunătățiri, precum un electroventilator, acționat printr-un releu termic, un economizor, precum și o priză pentru aer cald a filtrului. Raportul de compresie al motorului a fost modificat de la 8,5:1 la 9:1, ceea ce împreună cu celelalte îmbunătățiri a dus la o creștere a puterii motorului și la o scădere la consumului de combustibil. Motorul de 1.289 cm³ avea o puterea maximă de 56 de cai putere (față de 55,2) la 5.250 rpm, iar cuplul maxim era de 94 de Nm la 3.500 rpm. Acest model prezenta peste 56 de îmbunătățiri și era privit ca un model de tranziție spre mașina de oraș de concepție exclusiv românească, ce urma să fie lansată trei ani mai târziu.
Modelele Dacia continuă să se diversifice, astfel apare Dacia 1410 și Dacia Sport. Până în anul 1985 se ajunge la 8 variante: MS, MLS, S, TL, TX, TLX și TLE. În anul 1987 este lansată și dacia 1320 care a fost echipată atât cu motor de 1300 cm³ cât si cu cel de 1400 cm³ și cutii de viteze atât în 4 cât și în 5 trepte.
După 1985 și mai ales după 1991 Dacia accelerează procesul de modernizare a modelului, până în anul 1999 când este creat ultimul model de dacia 1310 respectiv modelul CN4, acesta fiind modelul generația a șasea. În anul 2004 modelul Dacia 1310 este oprit de la fabricație deoarece era nevoie de autoturisme cu un design mai modern dar și datorită lansării modelului SuperNova care avea un preț apropiat și un aspect mai modern.
Uzinele Dacia au reușit încă de la început să creeze autoturisme foarte apreciate de conducătorii auto menținând mereu echilibrul între costuri, utilitate și fiabilitate.
Articol furnizat de: ReTop.ro Data publicare: 20-10-2024
Articole și advertoriale

Aspiratorul robot pentru casa ta
Ce face un aspirator autonom cu funcții inteligente? Face curățenie prin casă. Este cel mai convenabil mod de a întreține un spațiu curat. Există diferențe de funcționare între aceste tipuri de aspiratoare. Dacă nu ai știut până acum

Filtre de apă pentru locuințe
Apa potabilă de calitate este esențială pentru sănătatea noastră. Apa de la rețea este, în general, tratată și sigură pentru consum dar utilizarea unor filtre de apă poate aduce un plus de siguranță sau pentru a îmbunătăți gustul.

Șemineul electric cu aerotermă pentru ambianță și confort
Șemineul electric cu aerotermă este o soluție practică și estetică pentru a crea o ambianță plăcută și a încălzi rapid încăperea. Acesta combină efectul de flacără realist cu funcția de încălzire prin aerotermă, oferind atât