Printarea 3d în construcții

Imprimanta 3d pentru constructii
Sursa foto | Imprimanta 3d pentru constructii

Imprimarea 3D pentru construcții este o tehnologie relativ nouă care folosește imprimante 3D de mari dimensiuni pentru a construi structuri. Momentan acest structuri sunt de mici dimensiuni cum ar fi: case, poduri sau clădiri comerciale. Printarea se face strat cu strat, folosind materiale specifice, exact ca la o imprimantă 3d normală. Materialul se pompează direct prin capul de printare și imprimantă prin mișcările pe cele 3 axe, strat cu strat, ridică construcția.

Pași necesari pentru pregătirea construcției sunt la fel ca pentru orice construcție. Diferența este că pentru o printare 3d totul se pregătește pe calculator și fișierele finale de proiectare sunt trimise imprimantei 3d. Sisteme de modelare pentru construcții se numesc BIM. Proiectarea BIM permite proiectarea construcției în cel mai mic detaliu.
Ulterior software-ul împarte modelul 3D în straturi subțiri. Fiecare strat corespunde unei secțiuni care va fi imprimată pe rând. Odată finalizata partea de proiectare se începe partea de construcție.
Materialul folosit de numește beton de imprimare și are proprietăți speciale precum uscarea rapidă și o densitate și vâscozitate specifică, diferită de betonul de turnare.
Materialul este extrudat printr-un cap de printare, care se mișcă conform modelului digital, construind strat cu strat pereții și alte elemente structurale.
Avantaje:
- Viteză mare de construcție (unele case pot fi finalizate la cheie în câteva zile)
- Reducerea costurilor (mai puțină manoperă, mai puține materiale risipite)
- Libertate arhitecturală, formele organice sau curbe se pot crea cu ușurință
- Automatizare și reducerea erorilor umane
Limitări:
- Compoziția materialului trebuie adaptată la construcție și timpul de printare
- Infrastructura trebuie pregătită ca și la construcțiile clasice
- Tehnologia este încă în dezvoltare și nu e adoptată pe scară largă
Imprimarea 3d este totuși parte din viitor. Super-metropolele vor contrasta cu orașe mici și cochete unde nu vor exista construcții mai mari de 2 etaje. Pentru orașe mari există necesitatea de a construi clădiri pe verticală care să rezite cât mai mult în timp. Pentru localitățile formate doar din case, dacă o casă oricum rezistă mult, este de preferat să poată fi demolată ușor. Necesarul oricărei familii se schimbă de la generație la generație și o casă care să poate fi modificată ușor sau reconstruită la fel de ușor este idealul în orice situație.

Articol furnizat de:

Articole și advertoriale