Pomii fructiferi în România

Mere
Sursa foto | Mere

România are un climat temperat. Datorită acestui fapt la noi cresc, aproape în orice zonă din țară, mai multe tipuri de pomi fructiferi, aceștia acomodându-se foarte bine cu solul și clima.
În ultima perioadă datorită încălzirii vremii, în zona de sud și sud este oamenii au început să acomodeze prin grădini și culturi pomi exotici originari din Asia și Africa cum ar fi măslin, kiwi, curmalul și smochinul. Există chiar și culturi de portocal și lămâi. Vă prezentăm mai jos pomii fructiferi tradiționali care cresc pe teritoriul României și care sunt plantați și cultivați cu succes de către pomicultori sau în gospodăriile particulare.

Mărul - Merele sunt printre cele mai populare fructe din România, fiind cultivate în aproape toate regiunile. Soiurile cele mai cunoscute la noi sunt ionatan, golden, și florina.
Părul - Perele cresc bine în România, iar soiuri precum Williams, Conference și Kaiser sunt apreciate pentru gustul lor dulce.
Prunul - Prunul este extrem de răspândit, fiind fructe foarte apreciate mai ales datorită faptului că din prune se face magiun și țuică.
Cais - Caisul crește mai ales în regiunile sudice și estice, unde temperaturile sunt mai blânde. Caisul este apreciat pentru fructele sale dulci și zemoase.
Cireș și vișin - Atât cireșii cât și vișinii cresc peste tot în România. Cireșele sunt preferate ca fruct de consum direct, iar vișinele sunt folosite frecvent pentru gemuri, compoturi și vișinată.
Piersic - Piersicile preferă regiunile cu un climat ceva mai cald, fiind frecvent întâlnite în Oltenia și Dobrogea.
Nuc - Nucii sunt cultivați atât pentru fructele lor (nucile), cât și pentru lemnul de calitate.
Castanul - Castanele comestibile sunt deosebit de apreciate de cunoscători fiind ca proprietăți asemănătoare nucilor dar mai puțin bogate în grăsimi.
Alunul comun - Datorită nucului, alunul este mai puțin plantat sau cultivat deși poate fi plantat atât cu rol decorativ dar și pentru producția de alune.
Gutui - Gutuii sunt întâlniți în zonele colinare ale României, gutuile fiind foarte apreciate și utilizate în foarte multe rețete culinare și gemuri.

Articol furnizat de:

Articole și advertoriale