România are 13 produse protejate în Uniunea Europeană

Etichetele de calitate protejează și promovează originile, tradițiile și caracteristicile unice a numeroase produse europene cu caracteristici specifice. România are 13 produse protejate în Uniunea Europeană.
Indicațiile geografice stabilesc drepturi de proprietate intelectuală pentru anumite produse ale căror calități sunt legate strâns de arealul de producție.
Indicațiile geografice pot fi:
DOP – denumire de origine protejată (pentru alimente și vin)
IGP – indicație geografică protejată (pentru alimente și vin)
IG – indicație geografică (pentru băuturi alcoolice și vinuri aromatizate).
Sistemul de indicații geografice al UE protejează denumirile produselor care provin din anumite regiuni și au anumite calități sau ale căror renume este legat de teritoriul în care sunt produse. Diferența dintre DOP și IGP ține de cantitatea de materie primă provenită din acea zonă geografică sau de cât din procesul de producție trebuie să se desfășoare în acea regiune. Indicația geografică (IG) se aplică doar băuturilor alcoolice și vinurilor aromatizate.
Salinate de Turda - IGP
„Salinate de Turda” desemnează un produs afumat și uscat din carne de porc, obținut din ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc, care sunt sărate în saramură naturală („mărătoare”) combinată cu un amestec de condimente, zaharuri și culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esență tare și supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.
Pită de Pecica - IGP Produsul
„Pită de Pecica” este un produs de brutărie copt și copt congelat obținut din aluat dospit și copt în cuptoare. „Pită de Pecica” este preparată din făină de grâu, drojdie proaspătă, apă și sare iodată. Produsul are formă neregulată, ușor alungită, cu o crestătură puternic vizibilă, cu greutatea de 4 kg, 2 kg, 1 kg sau 0,5 kg.
Plăcinta Dobrogeană - IGP
Plăcinta Dobrogeană este un produs de patiserie fabricat în regiunea Dobrogea din sud-estul României. Ea se prepară cu foi de aluat întinse și umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu caș și cu ouă. Foile de aluat umplute se rulează, se încrețesc și se aranjează în formă de spirală în tăvi rotunde. Foile se întind și se usucă până când devin foarte subțiri, translucide, elastice și puțin lucioase, caracteristici pe care numai localnicii din regiunea respectivă le cunosc.
Telemeaua de Sibiu - IGP
Telemeaua de Sibiu, produsă în ținuturi rustice și sălbatice din Transilvania, este o brânză semi-tare din lapte de oaie. Ea s-a născut în județul Sibiu, pe pajiștile căruia oile pasc de secole. Produsul final ia forma unor calupuri albe dense și onctuoase și se poate degusta atât proaspăt, cât și maturat. Telemeaua de Sibiu IGP își are originea în județul Sibiu din Transilvania, regiune istorică din România, şi este fabricată integral din lapte crud, nepasteurizat, cum se făcea în trecut.
Cârnații de Pleșcoi - IGP
Cârnaţii de Pleşcoi sunt un soi de cârnaţi afumaţi produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. Această combinaţie de ingrediente şi procesul de producţie le conferă Cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.
Scrumbia de Dunăre afumată - IGP
Scrumbia de Dunăre este un peşte sălbatic care migrează din Marea Neagra în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultura şi este capturată numai în cursul migraţiei pe Dunăre. Are 250-400 grame şi între 25-30 centimetri şi este recunoscut drept cel mai bogat peşte în grăsimi, din lume, raportat la talia sa. Scrumbia este pregătită sub forma întreagă, după curăţare, sărată şi afumata la rece după o metoda veche, din aria geografica definită. Peştii afumaţi sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare.
Novacul afumat din Țara Bârsei - IGP
Novacul Afumat din Țara Bârsei este un un produs alimentar obținut din fileurile speciei novac (Hypophthalmichthys nobilis). Specia de pește novac este crescută în aria geografică Țara Bârsei, mai exact în iazurile, lacurile și heleșteiele din lunca Oltului. Această specie se deosebește de novacul crescut în alte zone ale țării prin faptul că ajunge la greutatea pentru procesare într-o perioadă mai lungă de timp (3 ani, în comparație cu 2 ani pentru novacul crescut în zonele de câmpie). Datorită condițiilor de mediu, a temperaturilor scăzute pentru o perioadă de timp mai lungă pe parcursul anului, cantitatea de grăsime este redusă la jumătate față de novacul crescut la șes. Procesarea se face tot în arealul geografic delimitat, după rețeta locală de afumare. Peștele novac este prelucrat sub formă de fileuri, afumate la cald cu rumeguș de esenţă tare (fag) pentru o aromă unică, metodă tradițională de afumare din aria geografică Țara Bârsei. Fileurile sunt de culoare de la galben-auriu cu reflexe metalice, spre cafeniu, având textură fibroasă, fără depuneri de grăsime, cu gust ușor afumat și puțin sărat.
Telemeaua de Ibănești - DOP
Denumirea brânzei „Telemea de Ibănești” – Denumire de Origine Protejată corespunde unei brânze cu masă moale/semitare, cu gust plăcut, ușor sărat, gust ce se datorează laptelui obținut de la crescătorii de vaci de lapte de pe Valea Gurghiului. Vacile de lapte de la care provine laptele pentru brânza „Telemea de Ibănești” – Denumire de Origine Protejată, sunt hrănite numai cu furaje fibroase provenite din aria geografică delimitată, de pe Valea Gurghiului.
Salamul de Sibiu - IGP
Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne de porc provenită de la porci ajunşi la maturitate şi din slănină tare. Amestecul este umplut în membrane naturale şi/sau colagenice şi supus afumării cu lemn de esenţă tare, maturării şi uscării la rece. Pentru maturare se utilizează produse alcoolice precum vinul alb, roşu sau rose, coniac, vinars, vinuri spumante, bere neagră. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil (spori) - Penicillium nalgiovensis sau un amestec de diferite tipuri Penicillium, care conţin obligatoriu Penicillium nalgiovensis.
Magiunul de prune de Topoloveni - IGP
Magiunul de prune Topoloveni este preparat după o rețetă tradițională, atestată documentar din 1914. Prunele sunt fierte în cazane cu pereți dubli, sub temperatură controlată de maximum 68 de grade Celsius, timp de 12-14 ore, astfel încât să se evapore toată apa. Datorită acestei metode de preparare, Magiunul de prune Topoloveni nu are nevoie de conservanți.
Cașcavalul de Săveni - IGP
Cașcavalul de Săveni este o brânză maturată produsă în regiunea Botoșani. Se caracterizează printr-o perioadă lungă de maturare (60 de zile), în urma căreia consistența sa devine onctuoasă și omogenă, iar culoarea mai pronunțată. Gustul său, ușor amărui, se caracterizează prin nuanțe de nucă. Condițiile climatice locale, favorabile dezvoltării pășunilor naturale bogate în floră diversă, contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru producția de Cașcaval de Săveni.
Salata cu icre de știucă de Tulcea - IGP
Salata cu icre de știucă de Tulcea este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui de culoare albă, obținută din icre în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie. Este produsă în regiunea Tulcea, care include Rezervația Biosferei Delta Dunării. „Salata cu icre de știucă de Tulcea” are gustul specific al icrelor de știucă, completat și subliniat de cel al icrelor de pește din Delta Dunării, ca urmare a procesului de sărare și maturare. „Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs care utilizează în principal materii prime din regiune, creând o legătură puternică cu mediul natural al Deltei Dunării.
Salată tradițională cu icre de crap - STG
(Specialitate tradițională garantată) „Salata tradițională cu icre de crap” este un produs obținut din: icre de crap sărate, icre sărate de pește de apă dulce, ulei de floarea soarelui, apă carbogazificată și zeamă de lămâie. Există în două variante, cu sau fără ceapă fiartă. Este produsă din materii prime sau ingrediente care sunt cele utilizate în mod tradițional. „Salata tradițională cu icre de crap” este caracterizată prin aspect, consistență, culoare, aromă și gust. Salata tradițională cu icre de crap este o cremă omogenă din icre și ulei, în care iese în evidență frecvența ridicată a boabelor de icre.
sursa: https://romania.representation.ec.europa.eu/indicatii-geografice-si-sisteme-de-calitate-produse-romanesti-protejate-ue_roArticol furnizat de: ReTop.ro Data publicare: 25-09-2024
Articole și advertoriale

Aspiratorul robot pentru casa ta
Ce face un aspirator autonom cu funcții inteligente? Face curățenie prin casă. Este cel mai convenabil mod de a întreține un spațiu curat. Există diferențe de funcționare între aceste tipuri de aspiratoare. Dacă nu ai știut până acum

Filtre de apă pentru locuințe
Apa potabilă de calitate este esențială pentru sănătatea noastră. Apa de la rețea este, în general, tratată și sigură pentru consum dar utilizarea unor filtre de apă poate aduce un plus de siguranță sau pentru a îmbunătăți gustul.

Șemineul electric cu aerotermă pentru ambianță și confort
Șemineul electric cu aerotermă este o soluție practică și estetică pentru a crea o ambianță plăcută și a încălzi rapid încăperea. Acesta combină efectul de flacără realist cu funcția de încălzire prin aerotermă, oferind atât